Tugilahendused puuetega inimestele

Igapäeva elus mängivad arvutid väga olulist rolli, kuid paljudel inimestel on puuete tõttu arvuti kasutamine tunduvalt raskendatud, kui mitte võimatu. Kuigi enamik tooteid on mõeldud eeskätt tavakasutajale, siis õnneks on tänapäeval ka mitmeid puuetega inimestele suunatud abivahendeid, mis nende arvutikasutust hõlpsustavad.

Üks uutest tugilahendustest, mis mulle silma jäi on Mantis Q40 klaviatuur. See klaviatuur ühendab endas tavalise klaviatuuri ja punktkirjamonitori, mis teeb selle heaks valikuks vaegnägijatele. Selle klaviatuuri üks suur eelis on see, et seda saab kasutada ka puudeta inimene (kasulik näiteks perearvutile, kus kasutajaid on mitu). Suurim miinus selle juures on sama nagu väga paljudel tugilahendustel - see on meeletult kallis. Selline klaviatuur maksab ligi 2500 dollarit, mis on kordades kallim kui ka kõige kallimad tavaklaviatuurid ning isegi tunduvalt kallim kui enamik arvuteid. Siiski ei ole see hind ülemäära kõrge, kui võrrelda teiste samalaadsete toodetega.

Spetsiaalselt puudega inimestele mõeldud tooted on üldiselt väga kallid, aga paljud lahendused mis on mugavad tavakasutajale on ka äärmiselt head puudega inimestele. Eesti näitel võiks kindlasti välja tuua e-valimised. Tavainimesele on mugavam oma hääl anda läbi interneti, aga puudega inimesel võibolla ei olegi muud võimalust, sest füüsiliselt valimisjaoskonda minna on keeruline. Ma usun, et ka covid-19 tõttu laialdasemalt levinud harjumus ajada asju võrgu ühendusel oli paljudele puudega inimestele meeldiv muudatus. Seetõttu võib asjade mugavdamine tihti positiivse kõrvalmõjuna aidata ka neid, kelle jaoks tavakasutus on raskendatud. Aga muidugi, siinkohal on eelduseks see, et puudega inimesel on võimalik arvutit kasutada, mistõttu on oluline tugilahendusi ka edaspidi arendada.

Allikad:

https://www.cnet.com/health/accessibility-devices-at-ces-2021-reflect-growing-focus-on-inclusive-tech/
https://www.aph.org/product/mantis-q40/

Kommentaarid