Kunagine Eesti infoühiskonna arengukava aastaks 2020

 Sissejuhatus

Pea 10 aastat tagasi tuli välja arengukava Eesti infoühiskonnale aastaks 2020. Visioon oli kahtlemata ambitsioonikas, võibolla kohati isegi ebarealistlik, kuid samas on ka päris mitmed tollased nägemused teoks saanud. Nüüd, aasta 2021 lõpusirgel, on hea aeg tagasi vaadata sellele arengukavale ja seda tagantjärele tarkusega analüüsida.

Mis sai tehtud

Arengukavas oli välja toodud, et Eestist saab esimene riik maailmas, mis pakub e-residentsust. See visioon realiseerus aasta 2014 detsembris, kui president Toomas Hendrik Ilves andis isiklikult üle esimese digi-ID kaardi Briti ajakirjanikule Edward Lucasele. Eesti e-residente on tänaste andmete kohaselt 73 915 ja nad asuvad 173 erinevas riigis. Otsene mõju eesti majandusele on 50 milj eurot. Võib öelda, et e-residentsuse plaan läks täide, küll aga ülehinnati selle uuenduse olulisust ja rahvusvahelist huvi. Arengukavas toodi välja, et see uuendus teeks Eestist IKT maailmale sama tähtsa riigi, kui Šveits on pangandusele, kuid nii siiski ei läinud. E-residentsust kajastati küll mitmes tuntud välismaa ajakirjas, kuid üldine vastuvõtt maailma poolt jäi pigem leigeks. Kindlasti ei aidanud e-residentsuse populaarsusele kaasa ID-kaartides leitud turvariskid aastal 2017. Siiski tuleks mainida, et praegu on töös e-residentsus 2.0, mis võib veel olukorda paremaks muuta.

Mis jäi tegemata

Luhta läinud tulevikuplaanidest ma tooksin välja kultuuripärandi digitaliseerimise. Algne plaan oli, et aastaks 2020 on kõik väärtuslikumad kultuuriobjektid digitaliseeritud, praegu on aasta 2021 ja digitaliseeritud on ligi 10 protsenti. Siiski päris ebaõnnestunuks seda pidada ei saa - 2018 tuli välja kultuuripärandi digiteerimise tegevuskava, mille kohaselt peaks aastaks 2023 olema digiteeritud kolmandik meie kultuuripärandist ja on ka seatud eesmärgiks teha kultuuripärand inimestele avalikult kättesaadavaks. Aga hetkel me ei tea mis mahus ja kas üldse need plaanid suudetakse ellu viia ning Eesti infoühiskonna 2020.a arengukava tähtpäevaks on igatahes juba hiljaks jäädud.

Allikad

  • https://www.mkm.ee/sites/default/files/elfinder/article_files/eesti_infouhiskonna_arengukava.pdf
  • https://e-resident.gov.ee/eesti/
  • https://arileht.delfi.ee/artikkel/70251509/milliste-huvede-osaliseks-saab-eesti-esimene-e-resident-edward-lucas
  • https://www.eas.ee/teenus/e-residentsus/
  • https://www.err.ee/636860/teadlased-avalikustasid-eesti-id-kaardi-turvariski-tehnilise-kirjelduse
  • https://www.kul.ee/kultuurivaartused-ja-digitaalne-kultuuriparand/digitaalne-kultuuriparand/kultuuriparandi

Kommentaarid