Vabad litsentsid ja copyleft

Sissejuhatus

Enda töö osaliseks või täielikuks jagamiseks on tänapäeval palju võimalusi ja standardiseeritud litsentsidega, nagu on erinevad CC (Creative Commons) variandid, ei ole see kuigi keeruline. CC-ga on tihedalt seotud Copyleft, mis tähendab nõuet litsentsitud loomingu kasutamisel kasutada sama litsentsi (ehk siis litsents kandub edasi kõigele, mis on selle baasil tehtud). Oluline oleks ära märkida, et iga CC litsents ei sisalda Copyleft-i.


Millised CC litsentsid sisaldavad Copyleft-i?

Copyleft on leitav kuuest CC litsentsist kahel - CC BY-SA ja CC BY-NC-SA. Need on äratuntavad tähemärkide "SA" ehk "Share Alike" järgi ning ka märgistuse poolest, mis kujutab endast tagurpidi copyright sümbolit. 

CC BY-SA

See on suhteliselt lõdvade tingimustega litsents. Ainsad nõuded on, et sa tunnustad originaalautorit ja järgid Copyleft nõudeid. Selle litsentsiga materjali tohib kasutada ka kommertskasutuse eesmärkidel. Seda litsentsi kasutab näiteks Vikipeedia.

CC BY-NC-SA

See litsents on eelmisega sarnane, kuid erineb selle poolest, et keelatud on materjali kommertskasutus. Seda litsentsi kasutab näiteks MIT OpenCourseWare.

Allikad:

https://pitt.libguides.com/copyright/licenses
https://creativecommons.org/about/cclicenses/
https://www.uhi.ac.uk/en/research-enterprise/resource/creative-commons-licences/
https://meta.wikimedia.org/wiki/Open_Content_-_A_Practical_Guide_to_Using_Creative_Commons_Licences/The_Creative_Commons_licencing_scheme

Kommentaarid