ACM eetikakoodeks

Sissejuhatus

ACM (Association for Computing Machinery) on rahvusvaheline arvutiteadlaste kogukond, kes on muude tegevuste hulgas kirjutanud ka oma IT-eetikakoodeksi, millest ma selles blogipostituses lähemalt räägin. Tulenevalt antud eetikakoodeksi pikkusest, olen ma kajastamiseks välja valinud ainult mõned huvitavamad punktid.

1.1 - Panusta ühiskonda ja inimeste heaolusse.

See punkt märgib ära, et IT professionaal peaks mõtlema selle peale, kuidas tema töö mõjutab ühiskonda. Oma oskusi peaks kasutama inimõiguste, isikute privaatsuse ja tervise ning ka looduse kaitsmiseks. See punkt on oluline, sest see paneb vastutuse iga IT töölise õlgadele. Lihtne oleks nö "käske täita" ja veeretada vastutus tagajärgede eest käsujagajale, kui tegelikult ollakse selles kaasosaline. Siiski, see määratlus jääb üsna ebamääraseks, sest erinevatel inimestel võib olla äärmiselt erinev arusaam sellest, mis on ühiskonnale kasulik. Näiteks on inimeste jälgimine tehnoloogia vahendusel kindlasti privaatsuse rikkumine, kuid on võimalik, et mõne arvates teeb see hoopis ühiskonda turvalisemaks.

2.4 - Võta vastu ja jaga teistele professionaalset tagasisidet.

Selle punkti kohaselt peaks iga IT inimene küsima tagasisidet oma töö kohta ja pakkuma tagasisidet ka teistele. See tundub nagu igati väärt nõuanne, aga mind üllatas, et peetakse ebaeetiliseks seda mitte teha. Aga tõepoolest, peale mõningast mõtlemist leidsin, et see läheb kokku punktidega 2.1 ja 2.2 - püüdle tegema tööd kõrge kvaliteediga ja hoia oma professionaalseid standardeid kõrgel. Tagasiside küsimine ja jagamine tõstab töö üleüldist kvaliteeti ja aitab inimesel valdkonnas areneda.

2.7 - Tõsta avalikkuse teadlikust arvutimaailmast, sellega seonduvatest tehnoloogiatest ning nende tagajärgedest.

IT professionaalidel on moraalne kohustus oma teadmisi teistega jagada, et leviks laiem arusaam tehnoloogia olemusest ja võimalikest turvariskidest. Kui inimesed on teadlikud, sellest mis IT maailmas toimub, siis on vähem tõenäoline, et nad langevad erinevate pettuste või viiruste ohvriks. Selle punkti alla läheb ka vale või eksitava informatsiooni parandamine. On veel rõhutatud, et oma teadmiste jagamise juures peaks jääma viisakaks ja kohtlema teist osapoolt lugupidamisega.

Kokkuvõte

Eetikat on keeruline määratleda, kuna moraalsus on üsna individuaalne. Seetõttu ei ole ka ime, et erinevaid eetikakoodekseid on palju. Aga ainult eetikakoodeksi olemasolust on vähe kasu, tuleb ka seal sätestatud reegleid järgida nii individuaalsel, kui ka organisatsiooni tasemel. See on midagi, mida mina isiklikult tahaksin ettevõtetelt tulevikus palju rohkem näha.


Allikad:

https://www.acm.org/code-of-ethics

Kommentaarid