Uus meedia ja selle mõju traditsioonilisele meediale

 Sissejuhatus

Interneti ja tehnoloogia areng on puudutanud pea igat elu valdkonda, kuid eriti suurt mõju on see avaldanud just meediale. Praegust etapi inimkonna ajaloos on mõnikord tinglikult nimetatud isegi informatsiooni ajastuks, viidates just info massilisele levikule internetiavarustes, kuid samas ei ole ära kadunud ka traditsioonilisemad infoallikad. Selles blogipostituses ma analüüsin kuidas uue meedia pealetung on mõjutanud traditsioonilist meediat.

Igaühel oma uudistekanal

Üks uus meediat defineerivaid aspekte on info küllus ja iga inimese võimalus nii-öelda mängida ajakirjanikku. Demokraatlikus riigis kehtib küll meedia vabadus, kuid ajakirjanikud peavad ikkagi järgima teatud seaduse poolt ära määratud ja eetilisi reegleid (nagu näiteks peaks ajakirjanik jääma uudiste edastamisel erapooletuks ning keelduma kinkidest mis võiksid tekitada huvide konflikti). Seda ma mainin selle tõttu, et see reeglistik on suunatud traditsioonilisele meediale, kuid ei laiene enamikele uue meedia vormidele. Need regulatsioonid ei mõjuta näiteks podcaste ja sotsiaalmeedia kanaleid. Selle tulemusena on internetis sündinud hulgaliselt uudiste portaale, mis on väga selgelt kallutatud ühtede või teiste poliitiliste vaadete suunas ning tihti levitavad ebatõest infot. Statistika näitab, et väga paljud inimesed on valinud sellise internetis populaarseks saanud nn alternatiivmeedia traditsioonilise meedia asemel. Näiteks võib tuua Alex Jonesi paremäärmuslikku uudiste lehte infowars.com, mida on külastatud viimase 6 kuu jooksul rohkem kui 10 miljonit korda. Mahult on see võrreldav juba tuntud ajakirja Economistiga, mille kodulehte külastati samas ajavahemikus 11,5 miljonit korda.

Riigi poolne tsensuur muutub üha keerulisemaks

Uus meedia vabadus võrreldes traditsioonilise meediaga võib ka hea asi olla. Katsed infot piirata või kontrollida on tänapäeval tunduvalt vähem õnnestunud, kui traditsioonilise meedia ajal, mis annab veidi rohkem tegutsemisruumi aktivistidele, kes tahavad totalitaarsete režiimide pahesid ja valesid paljastada. Nii on meieni jõudnud isegi klippe väga range korraga riikidest nagu Põhja-Korea. Kui pea kogu info on käputäie uudisteallikate käes, siis on riigil väga lihtne info sisu mõjutada, kuid internetis on erinevaid infoallikaid niivõrd palju, et see muutub praktiliselt hoomamatuks. Muidugi on interneti proovitud piirata, hea näide on kindlasti nn "Hiina Tulemüür", mis takistab Hiina elanikel paljude veebilehtede kuvamist, kuid sellest saab mööda hiilida ilma suurema vaevata - piisab ka tavalisest VPN-ist. Ma väidan, et see uuele meediale omane vabadus aitab omat moodi ka traditsioonilisel meedial tsensuuri vältida, kuna igasugune katse traditsioonilist meediat piirata saaks suure tõenäosusega netis avalikustatud. Lisaks kaotab tavameedia tsenseerimine oma soovitud mõju, kui netis leviva info vastu ollakse hambutud.

Allikad
https://meedialiit.ee/eetikakoodeks/
https://www.riigiteataja.ee/akt/106012011001
https://www.similarweb.com/website/infowars.com/#overview
https://www.similarweb.com/website/economist.com/#overview
https://www.aph.gov.au/about_parliament/parliamentary_departments/parliamentary_library/pubs/rp/rp9596/96rp35
https://toomanyadapters.com/get-around-great-firewall-china/

Kommentaarid