Käsitööline ja proff

 Mida tähendab olla proff?

Professionaal on küllaltki ebamäärane mõiste ja seda saaks defineerida mitmel viisil. Mina isiklikult arvan, et inimese professionaalsust tuleks hinnata tema tehtud töö kvaliteedi järgi, mitte tema isiksuse, käitumise ega väljanägemise poolest. Kunsti puhul öeldakse tihti, et kuntsi ja tema autorit peaks omavahel eristama ning ühe puudujäägid ei vähenda teise väärtust. Sama loogikat saaks rakendada ka muudes eluvaldkondades (mõnes mõttes võiks ka koodijuppi vaadelda kui kunstiteost). Samuti ei arva ma, et professionaalsust saaks määratleda isiku formaalse haridustaseme või palganumbri järgi, kuna need sõltuvad veel paljudest muudest teguritest ja mitte ainult isiku erialastest oskustest.

Kas iga hea tööline on proff?

Eelneva määratluse järgi võiks järeldada, et kui sa teed oma tööd piisavat hästi, siis sa oledki oma eriala proff, aga ma ütleks, et see ei ole tingimata tõsi. Professionaalilt võiks eeldada, et ta tunneb oma eriala süvitsi ja suudaks vajadusel teha asju, mis ei ole tegelikult tema tavaliste tööülesannete hulgas. See ongi minu jaoks suurim erinevus proffi ja "käsitöölise" vahel. Sa võid olla väga hea tööline ja osata mingit kindlat asja äärmiselt hästi, aga see ei tee sinust proffi. Jätkates kunsti võrdlusega, oleks sel juhul tegu kunstnikuga, kes on maalinud sama objekti sadu, võibolla tuhandeid, kordi. Ta on kahtlemata meisterlik selle spetsiifilise objekti maalimises, aga kui ta peaks järsku midagi muud maalima, siis oleks tulemus tunduvalt kehvem. Sellisel juhul jääb inimene ikkagi "käsitöölise" tasemele. 

On sel tegelikult mingit vahet?

Mitte eriti. "Professionaal" kõlab uhkelt, aga tegelikult palju juurde ei anna. Sa võid olla oma erialal kõige pädevam inimene maailmas, aga kui sa oled nõme, siis keegi ei taha sind palgata. Inimese iseloomu muuta on pea võimatu ning vähem pädevale kandidaadile tööülesannete õpetamine on tööandja jaoks tunduvalt lihtsam. Selle täienduseks võiks ka ära märkida, et proff olemine ei tähenda tingimata, et sa ka head tööd teed. Kui proff on laisk nagu lohe ja teeb asju üle jala siis on tema oskuslikkusest vähe kasu.

Kommentaarid