IT juhid

 Sissejuhatus

IT valdkonnas, nagu ka paljudes muudes valdkondades, on juhil väga oluline roll. Ideaalis suudaks juht olla paindlik ja vastavalt olukorrale oma juhtimisstiili muuta, kuid praktikas on iga juht pigem pühendunud ühele või kahele filosoofiale, mida ta oma juhtimises rakendab. Selles blogipostituses ma olen välja toonud kaks tuntud IT juhti ja arutlen nende juhtimisstiili üle.

Markus Villig

Bolti asutaja Markus Villig on Äripäevale antud intervjuu kohaselt väga eesmärgile orienteeritud juht. Ta ei leia, et inimesi on võimalik olulisel määral motiveerida, pigem peab inimestel endal olema huvi ja tahtmine asjaga tegeleda. Tal on kindel siht silme ees ja ta palkab inimesi, kes aitavad tal selleni jõuda. Samas rõhub Villig ka sellele, et töökohas peab olema mõnus töökeskkond ja töötajatele peab andma palju vabadust. Tema jaoks on oluline, et töötaja näeks oma töös mõtet ja seetõttu annab neile palju vastutust.

Tobi Lütke

Shopify loojal Tobi Lütkel on pigem inimestele suunatud lähenemine. Tema filosoofia kohaselt on oluline, et inimeste vahel oleks usaldus ja, et meeskond tervikuna areneks. Ta väga tihti räägib sellisest nö "usalduse patareist", mida ta oma töötajatele tagasiside andmises rakendab. Ehk siis, usaldus ei ole mustvalge, vaid pigem nagu patarei, mis siis kas täitub võib tühjeneb mingite olude tagajärjel. Erinevate juhtide arhetüüpidest ma samastaksin Lütket kõige enam treeneriga, kelle jaoks on oluline inimeste areng ja meeskonna sisene koostöö.

Allikad:

https://www.aripaev.ee/uudised/2015/02/12/taxify-juht-rahaga-ei-motiveeri-kedagi
https://www.nytimes.com/2016/04/24/business/tobi-lutke-of-shopify-powering-a-team-with-a-trust-battery.html
https://www.fool.com/investing/2019/08/15/interview-with-shopify-ceo-tobias-lutke.aspx
https://www.theobservereffect.org/tobi.html

Kommentaarid