Autoriõigustest internetiajastul

 See blogipostistus on kriitika Rick Falkvinge ja Christian Engströmi 2012 aasta raamatust "The Case for Copyright Reform", kus autorid on välja pakkunud erinevaid viise autoriõiguste seaduste muutmiseks.

Esiteks ma tooks välja, et autorid on esitlenud kogu olukorda, kui võitlust suurte firmade ja eraisikute vahel. Võimalik, et selline ülemäärane sentimentaalsus on lihtsalt poliitiline kavalus, aga mulle jääb pigem mulje, et autoritel on väga kitsas arusaam sellest, kelle jaoks autoriõigus oluline on. Ka loominguliste eraisikute jaoks on need õigused väga tähtsad, see ei ole sugugi pelgalt suurfirmade ahnus. Sellega seonduvalt ei ole autori põhjus oma teoste kaitsmiseks tingimata monetaarne ja seda pole selles raamatus üldse arvesse võetud.

Veel tuleks mainida, et 'peer-to-peer' failijagamine ei ole kaugeltki nii üks-ühele võrreldav sõbrale CD plaadi laenamisega, kui raamat väidab. Täpsem võrdlus oleks, et sa teed oma CD plaadist 1000 koopiat ja jagad neid suvalistele inimestele tänaval. Selline tegevus võib looja sissetulekut olulisel määral mõjutada. Sellisest negatiivsest efektist on raamatu autorid igati teadlikud, aga nad tunnistasid väga ausalt üles, et neid see ei huvita ja loojad peavad ise vaatama, kuidas nad hakkama saavad.

Üks raamatu ettepanekutest, mis mulle meeldib, on nõue oma loomingut iga teatud aja tagant registreerida, kui tahetakse säilitada õiguseid sellele tööle. See on tehtud eesmärgiga vältida nn orbteoste tekkimist. Orbteosed on teosed, mille puhul on autori kindlaks tegemine võimatu või keeruline, kuid samas on ikka seaduse poolt kaitstud. Selline olukord teeb näiteks vanade tööde digiteerimise keeruliseks. Raamatus on välja pakutud ajavahemik iga viie aasta tagant, aga ma arvan, et see on liiga lühike ja see ajavahemik peaks pigem olema 10 aastat või rohkemgi.

Kokkuvõttes ma neid ettepanekuid ei toeta. Ma arvan, et enamik neist ettepanekutest on väga vaenulikud autorite suhtes (mis pole ka ime arvestades, et raamat tuleb seltskonnalt, kes kutsub ennast piraadi parteiks) ning kogu selle teema käsitlus on väga ühekülgne ja liialt lihtsustatud. 

Allikad:

http://falkvinge.net/wp-content/uploads/large/The%20Case%20For%20Copyright%20Reform%20(2012)%20Engstrom-Falkvinge.pdf

https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/web/observatory/orphan-works-db

Kommentaarid